Kongre Davet

Merhaba,
IV. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi, Ekim 2023’te İzmir’de gerçekleştirilecek. Çocuk Koruma Kongrelerimiz 2014 yılından başlayarak, iki yılda bir İstanbul, Ankara, Ünye olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde yapıldı. Bu kongrelerin farklı bölgelerde düzenleniyor olmasının nedeni, kongreler yoluyla ülkemizde çocuk koruma alanındaki bilinçlenmenin yaygınlaştırılması ve ulusal, uluslararası açılımlarla farklı düzlemlerde bu konuya sahip çıkılmasının sağlanmasıdır.

IV. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi'nin 2023'ün Ekim ayında yapılacak olması nedeniyle, bu yılki kongremizi bir ''Cumhuriyet coşkusu'' içinde gerçekleştirmeyi, Cumhuriyetimizin 100. yılında, bu kongre yoluyla ''Cumhuriyet değerlerini katılımcılar ve toplumla birlikte ele alarak canlandırmayı; çocuk ve gençleri içine alan ''Cumhuriyet'' kazanımlarını çeşitli bilimsel sunumlar, halk konferansları, şenlikler ve forumlarla yeniden işlemlemeyi; düzenlediğimiz tüm bu etkinliklerle ''Cumhuriyet'in ışığını kongremize taşımayı amaçladık.

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ''Çocuk Dostu Cumhuriyet"in temel hedefi, ülkenin geleceği olan çocuk ve gençlerin gelişimlerini her alanda destekleyerek onları uygar bir dünyaya hazırlamak ve bu yolla ülkemizi yücelterek, çağdaş uygarlık düzeyine taşımak olmuştur. Çocuğun korunması, gözetilmesi, çocukların savunulması, kendi hakları doğrultusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi evrensel boyutta bir insanlık görevi, aynı zamanda birincil bir uygarlık göstergesidir.

Ülkemiz Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza atan bir ülke olmakla birlikte, çocuk haklarının yaşama geçirilmesinde yeterince başarılı olamamıştır. Ülkemizde toplumsal şiddet giderek yaygınlaşmakta, çocuklar aile içinde, okulda ve toplumun değişik katmanlarında bu şiddetin ya tanığı ya da doğrudan mağduru olmaktadırlar.

Ne yazık ki, günümüz dünyasına ve ülkemize baktığımızda, çocuklar ve ergenler savaşın, terör ve şiddet eylemlerinin yıkıcı sonuçlarından etkilenmekte; eğitim, gelişim ve yaşam haklarını yitirmektedirler. Çağımızda ülkemizle birlikte pek çok ülkeyi de kavuran yabancılaşma, insan insana iletişimin azalması, uyaransızlık, şiddet, yalnızlaşma, yoksunluk ve yoksulluk gibi durumlar, çocuk ve gençleri madde ve internet bağımlılığı, suça yönelme, erken yaşta çalışma durumunda kalma, evden ve okuldan kopma, akran zorbalığı ve ihmal ve istismara uğrama gibi zorlu durum ve olumsuz davranışlara sürüklemekte; çocuklar yaşamakta oldukları güvenli ortamları, onları geliştiren, besleyen çevreleri yitirmekte ve boşlukta savrulmaktadır.

Çocukların başta yaşama hakları olmak üzere, eğitim alma ve gelişim haklarının dünyada bütün çocukları kapsayacak biçimde karşılanamıyor olması, çocuk ve gençleri içeren sağlık, eğitim ve hukuk sistemlerinin bütüncül ve çağdaş bir yeterlilik ve etkinlikte işletilememesi, yaşamın içine geçirilememiş olması, çocukları şiddet, yoksunluk ve yoksulluk sarmalının içine çekmektedir.

''Çocuk Dostu Cumhuriyet'', çocukları ve gençleri korumayı, onları savunmayı ve sağlıklı bir biçimde yetişmelerini ve çağdaş dünyada yer almalarını sağlamayı toplum içindeki biz yetişkinlere bir öz görev olarak sunmuştur. Bu bağlamda bizler, taze zihinleri, yaratıcılıkları, üretken gizil güçleri ile çocukları ve gençleri de yanımıza alıp, gerek yerel gerekse ulusal ve uluslararası kaynakları kullanarak bu öz görevi yerine getirmekle yükümlüyüz. Çünkü ülkeler ancak bilimin yol göstericiliğinde, yerel ve ulusal kaynaklarını eyleme geçirerek, çocukları ve gençleri koruma ve onları haklarını bilen, bilinçle savunan bireyler olarak yetiştirme doğrultusunda ilerleyebilirler.

Bilimin, sanatın, toplumsal kaynakların itici gücünden yararlanabilen toplumlar, gerek çocuk koruma ve çocuk savunuculuğu yönünde ilerleyebilir; gerekse çocuklardan başlayarak, uygarlığın aydınlık yüzünü ve insan haklarının, evrensel barışın eşitleyici özünü, çocuk olma, insan olma bilincini tüm insanlığa taşıyabilir, geleceğe yansıtabilirler.

Ülkemizde çocukların gelişimlerinin önünü tıkayan ve çocuk haklarının gerçekleşmesi açısından sorun oluşturan etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri almak; çocukları gözeten, koruyan çağdaş ve ulusal bir çocuk politikası geliştirmek birincil bir hedef olmalıdır. Bu bağlamda Cumhuriyet değer ve ilkelerinin öncelendiği çağdaş ve nitelikli bir ulusal çocuk politikasının bilimsel ve nesnel temellerini oluşturmak için çocuk ve gençleri içeren çeşitli bilim alanlarından uzmanların ve uygulayıcıların bir araya getirilmesi çok önemlidir.

Ülkemizde çocukların gelişimlerinin önünü tıkayan ve çocuk haklarının gerçekleşmesi açısından sorun oluşturan etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri almak; çocukları gözeten, koruyan, çağdaş ve ulusal bir çocuk politikası geliştirmek birincil bir hedef olmalıdır. Bu bağlamda, Cumhuriyet değer ve ilkelerinin öncelendiği, çağdaş ve nitelikli bir “Ulusal Çocuk Politikası”nın bilimsel ve nesnel temellerini oluşturmak için çocuk ve gençleri içeren çeşitli bilim alanlarından uzmanların ve uygulayıcıların bir araya getirilmesi çok önemlidir. Bu bağlamda kongrede bütün bu paydaşların katılımları ile içeriği belirlenecek bir ulusal çocuk politikası çerçeve metni oluşturulmasının Cumhuriyetin 100. Yılı için anlamlı bir katkı olacağı düşüncesi, kongremiz ve bizler için çok değerli bir güdüleyici kaynak oluşturmaktadır.

Bu yıl kongremizde Cumhuriyet vurgusu öne çıkarken, kongremizin bir diğer odak konusu da ülkemizi derinden etkileyen “deprem” olgusu olmuştur. Ülkemiz çocuk ve gençlerini de içine alan çok ağır, travmatik bir zorlu yaşam olayı olan “deprem” gerçekliğine kongremizde geniş boyutlu olarak yer verilmiştir. “Cumhuriyet’in 100. Yılında Bütüncül Çocuk Koruma için Toplumla Birlikte” başlığı altında düzenlediğimiz kongremizde çocuk ve gençlerin gelişimlerini engelleyen zorlu yaşam olayları karşısında gerekli önlemleri almak; sağaltıcı ve koruyucu basamakları oluşturmak, çocuk haklarının uygulanmasını sağlamak, çocukların biyo-psiko-sosyal gelişimlerini desteklemek üzere akılcı, bilime dayalı, çağdaş bir ulusal çocuk politikası oluşturmak için üstünde çalışılacak “temel bir çıktı” hazırlamayı bir amaç olarak belirledik. Bu amaçla, çocuk ve gençlerle ilgili politikaları üreten ülke yöneticilerinin, çeşitli toplum kesimleri ve STÖ’lerinden temsilcilerin, çocuk ve gençlerin bilim insanlarıyla birlikte kongremize katılımlarını sağlamayı öncelemiş ve önemsemiş bulunmaktayız. 

Bütün bu nedenlerle, bu yıl kongremizi ''Cumhuriyetin 100. Yılında, Bütüncül Çocuk Koruma İçin Toplumla Birlikte'' başlığı altında düzenliyor ve bu konuda hepinizi iş birliğine; toplumsal ve bilimsel bir buluşmaya çağırıyoruz.     

Saygılarımızla.

Prof. Dr. Cahide Aydın Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Tolga Dağlı Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği Başkanı
Prof. Dr. Kasım Karataş Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı

Kongre Davet
Kongre Davet
Kongre Davet